Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Поліомеліт повернувся в Україну

Інформація
03.02.2022

Шановні мешканці  Нововодолазької громади, звертаємо вашу увагу, що відповідно до ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та ст.27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щеплення проти поліомієліту в Україні є обов’язковим.

Восени 2021 року у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус поліомієліту. Це високозаразне інфекційне захворювання повернулося в Україну через низький імунний прошарок серед дитячого населення. 

 З метою недопущення поширення поліомієліту наказом МОЗ України від 30.12.2021 №2922 був затверджений План з реагування на спалах поліомієліту, відповідно до якого перший раунд проведення (підчищаючої) планової імунізації почався  з 01.02.2022 і триватиме 3 тижні. Вакцинація  проводиться інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ)

Своєчасна вакцинація є найефективнішим засобом захисту від поліомієліту. На сьогодні ліків від поліомієліту не існує.

 Під час пандемії COVID-19 батьки з осторогою ставляться до вакцинації, особливо імунізації дітей. Проте, потенційний контакт з інфекційним захворюванням не є протипоказанням для планової імунізації. Немає доказів того, що вакцинація підвищує ризик інфікування дитини COVID-19 або впливає на перебіг захворювання. На сьогодні в Україні, для того щоб охопити імунізацією всі вікові групи дитячого населення достатня кількість ефективних, якісних та безпечних вакцин, які прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Як захистити дитину від паралічу, спричиненого поліомієлітом?

Поліомієліт – дуже заразне та небезпечне інфекційне захворювання. Вірус поліо інфікує воду та їжу, передається від людини до людини, як правило, через брудні руки до рота, після чого розмножується у кишківнику. Поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, яких торкалися  інфіковані люди. Захворіла дитина може назавжди залишитися інвалідом.

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний спосіб запобігти захворюванню – щепитися. Відповідно до Національного календаря, щеплення від поліомієліту проводять: 

  • 1 доза — у 2 місяці від народження;
  • 2 доза — 4 місяці;
  • 3 доза — 6 місяців;
  • 4 доза — 18 місяців;
  • 5 доза — 6 років;
  • 6 доза — 14 років.

Ці шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.

 Закликаємо батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей і вчасно щепити їх від поліомієліту відповідно до Національного календаря. Якщо дитина пропустила щеплення, важливо якнайшвидше надолужити їх! Для цього слід звернутися до сімейного лікаря .

Зробіть щеплення — захистіть свою дитину від паралічу, спричиненого поліомієлітом!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше