«Доброякісна вода – запорука здоров’я»
Стан водопостачання населення Харківської області, а також військові дії, які його погіршують, не виключають ризиків зараження гострими інфекційними захворюваннями, зокрема гепатитом А. Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує: якість та безпечність питної води – основа епідемічної безпеки населення.
Основний ризик інфікування вірусом гепатиту A пов’язаний з відсутністю безпечної води й недотриманням правил санітарії та гігієни, тому хворобу і називають ще хворобою брудних рук. Чому саме ці фактори є небезпечними? Вірус гепатиту A зберігає свою життєдіяльність у воді від 3-х до 10 місяців, у сухому середовищі при кімнатній температурі – протягом тижня, у випорожненнях хворої людини – до 30 діб. Джерелом інфекції є хвора людина. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, зокрема овочі та фрукти.
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдження гепатиту A відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.
Пам’ятайте: використання для питних потреб кип’яченої або бутильованої води – це простий і ефективний спосіб захистити себе та своїх близьких від кишкових інфекцій!