Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Обережно – пожежонебезпечний період!

Інформація
13.04.2021

Під час процесу горіння рослинних залишків виділяються мікрочастинки диму до складу яких входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

Із сухою травою та опалим листям, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Пластик та поліетилен при згоранні виділяє до 70 різноманітних хімічних сполук в повітря, більшість з яких отруйні для людини.

Тому, випалювання, яке порушує стан навколишнього природного середовища завдає непоправної шкоди здоров’ю населення та винищує зелені насадження.

Але, катастрофічною причиною під час спалювання сухих рослинних залишків є виникнення пожеж, які можуть перерости у великомасштабні пожежі.

Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. Неконтрольовані пожежі становлять загрозу приватним житловим будинкам, втрати великих матеріальних цінностей та тваринам, які перебувають на території приватного угіддя.

При пожежі в зелених насадженнях гине безліч диких тварин, птахів та комах, які не здатні самостійно врятуватись. Хтось з них згорає, а хтось задихається від їдкого диму.

 Повідомляємо Вам, що за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища,  передбачена відповідальність за статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060,00 грн.) до трьохсот шістдесяти (6120,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот (15300,00 грн.) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також за статтею 245 Кримінального Кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

 (91 800-153 000 грн.)  або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

У разі виникнення пожежі, одразу телефонуйте до служби порятунку за номером «101». 

Сектор взаємодії з правоохоронними органами,

з питань цивільного захисту Нововодолазької селищної ради

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше