Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

10 ГРУДНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ

Інформація
10.12.2021

10 грудня святкують Міжнародний день прав людини, який було засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини.

Головна мета Міжнародного дня прав людини – торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного. Сьогодні серед основних заходів, присвячених цьому дню, можна назвати засідання круглих столів, міжнародні конференції з питань дотримання прав людини, покази телевізійних програм відповідної тематики.

Засновники Міжнародного дня прав людини висловлювалися за розширення прав людини, активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги.

У Міжнародний день прав людини зазвичай згадують про механізми досягнення безпеки в суспільстві й зусиллях світового співтовариства щодо виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.

У Загальній декларації прав людини задекларовано наступні принципи: рівність людей: усі люди народжуються вільними та рівними в правах, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії тощо; право кожного на життя, свободу та особисту недоторканість; заборона рабства и торгівлі людьми; заборона катувань або жорстокого поводження; право кожного на правосуб’єктність; рівність усіх перед законом; право на звернення до суду; заборона самовільних арештів; презумпція невинності та заборона зворотної сили карного закону; право на свободу пересувань та вибір місця мешкання; право на громадянство; право на шлюб; право володіти майном; право на свободу переконань; право на мирні збори; право на участь в управлінні громадськими та державними справами; право на працю тощо.

Загальна декларація прав людини спонукала людство до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій та протоколів з прав людини: у 1948 р. було ухвалено Конвенцію про попередження злочину геноциду та покарання за нього, в 1949 р. – Женевські конвенції про захист прав людини під час збройних конфліктів, 1950 р. – Європейську Конвенцію захисту прав людини та основних свобод, 1959 – Декларацію прав дитини, в 1966 р. – пакти про права людини тощо. Також було створено різноманітні установи та посади для більш об’єктивного дотримання державами прав людини – Комісія ООН з прав людини та Уповноважений з прав людини.

Від 1950 року, цього дня у світі й відзначаючи Міжнародний День прав людини, проводиться пленарне засідання ООН і всесвітня організація відзначає тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і свобод, а Норвезькій Нобелівський комітет в Осло вручає 10 грудня Нобелівську нагороду миру. У навчальних закладах, як правило, проводяться різноманітні заходи – тематичні бесіди, уроки, тижні права, конкурси та вікторини на знання прав людини.

Новини на цю ж тему

Міжнародний день людей з особливими потребами

Щороку, 3 грудня, разом із світовою спільнотою Україна відзначає день людей з особливими потребами
Новини
03.12.2021

Продовження конкурсу

Нововодолазька селищна рада оголошує конкурс на придбання житла з метою формування фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб на території Нововодолазької селищної ради
Інформація
02.12.2021

Навчання для жінок та внутрішньо переміщених осіб

В рамках проєкту «Підтримка економічного розвитку жінок та внутрішньо переміщених осіб в Україні» планується навчання за професією «Швачка» жінок, які проживають у сільській місцевості або належать до вразливих категорій
Інформація
02.12.2021

2 Грудня - Міжнародний День Боротьби За Скасування Рабства

Сьогодні відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства
Інформація
02.12.2021

Призначення державних соціальних допомог

Право громадян на своєчасність призначення та виплату державних соціальних допомог в умовах реформи системи соціального захисту населення
Інформація
26.10.2021

Як захиститись від домашнього насильства

Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем” продовжують публікації серії інтерв’ю, де юристки, поліцейські, працівниці БПД, судді та інші відповідальні особи розповідають, як можна захиститись від домашнього насильства.
Інформація
21.10.2021

Як захиститись від домашнього насильства

Асоціація жінок-юристок Українни “ЮрФем” розпочала публікації серії інтерв’ю, де юристки, поліцейські, працівниці БПД, судді та інші відповідальні особи розповідають, як можна захиститись від домашнього насильства
Інформація
06.10.2021

Нова комп'ютерна техніка для соціальних працівників

У рамках проєкту «Зміцнення ресурсів для сталого розвитку приймаючих громад на сході України» німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ для Відділу соціального захисту населення, Територіального центру соц. обслуговування та Служби у справах дітей закуплено комп’ютерну техніку
Новини
04.10.2021

Участь у проєкті "Крила"

Днями у Харкові відбулася установча зустріч проєкту "Крила"
Інформація
15.03.2021
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше