Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

Інформація
20.10.2021

20 жовтня - Всесвітній день боротьби з раком молочної залози.

Указом Президента України з 2005 року введено щорічне проведення 20 жовтня Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Захворювання на РМЗ серед жінок світу за останні 25 років зросла в 30 разів. Майже 10 років тому ця хвороба вийшла на перше місце серед всіх онкологічних (жіночих) захворювань. Щороку в 1,3 мільйонів жінок нашої планети діагностується РМЗ. Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка. Чинниками, які підвищують ризик захворюваннями є: вік понад 40 років, спадкова схильність, пізня менопауза, ранній початок місячних (до 12 років), пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність, переривання вагітності, фіброзно-кістозна мастопатія, ожиріння, куріння. До цього переліку можна додати також погану екологію, гормональні порушення, неправильне харчування, алкоголь. Як і в усьому світі, захворюваність на РМЗ зростає в середньому на 2% за рік. У структурі онкопатології українок РМЗ посідає одне з перших місць. В цілому щороку це грізне захворювання забирає життя майже 7,5 тисяч жінок по всій Україні. За даними Національного інституту раку України на Україні за жовтень минулого року було зареєстровано майже 165 тисяч пацієнток з таким діагнозом. А у 2020 році їх кількість може перебільшити 200 тисяч. За рік РМЗ виявляють більше ніж у 15 тисяч українок, при чому дуже часто на пізніх стадіях, яка складає 25% українських пацієнток і половина з них помирає протягом першого року після виявлення.

Основними методами, які дозволяють своєчасно виявити це захворювання є самообстеження молочних залоз, клінічне обстеження молочних залоз, мамографія, УЗІ молочних залоз.

Своєчасне звернення до лікарів, призначене скринінгове обстеження молочних залоз дозволяє виявити новоутворення на ранніх стадіях розвитку.

У Харкові в районах області діють міська та обласна комплексні програми  профілактики раку молочної залози та на базі поліклінік, жіночих консультацій та поліклінічних відділень лікарень. Їх метою є рання діагностика злоякісних новоутворень.

В Нововодолазькій ЦЛ є кабінет мамографії, кабінет УЗІ, робота яких направлена на раннє виявлення захворювання на РМЗ. Захворюваність на території колишнього Нововодолазького району на РМЗ  на 100 тис. населення становить 286,6 осіб. Захворюваність на РМЗ вперше виявлено на 100 тис. населення 0,58 осіб. Летальність від цього загрозливого захворювання становить в області 33,23 особи на 100 тис.населення. На обліку з передраковим захворюванням молочної залози знаходиться 965 осіб, захворюваність складає 2765,9.

Можна впевнено говорити про те, що своєчасна і рання діагностика  передпухлинних та пухлинних захворювань раку молочної залози в першу чергу залежить від самої жінки, від її обережності і уваги до свого здоров’я.

Шановні жінки Нововодолазької громади! Раннє виявлення раку – запорука його повного вилікування. Рак молочної залози не вирок, це хвороба, яку лікують і перемагають !

Новини на цю ж тему

Сучасне операційне обладнання для Нововодолазької лікарні

Сьогодні відбулося відкриття проєкту-переможця «Сучасна операційна у хірургічному відділенні КНП «Нововодолазька ЦЛ»
Новини
20.10.2021

У КНП «ЦПМСД» Нововодолазької селищної ради відбулася «Ярмарка здоров’я»

16 вересня 2021 року в амбулаторії загальної практики сімейної медицини смт Нова Водолага комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги», яка знаходиться в поліклінічному відділенні пройшла «Ярмарка здоров’я»
Новини
17.09.2021

Про ступінь захворюваності на COVID-19 y громаді

КНП «ЦПМСД» Нововодолазької селищної ради інформує:
COVID-19
17.09.2021

Шановні мешканці Нововодолазької громади!

Ситуація в світі та в Україні із захворюванням на коронавірусну хворобу нестабільна і загрозлива, у тому числі через стрімке поширення штаму «дельта»
Інформація
13.09.2021

Медикам громади вручили новий спецодяг!

Напередодні професійного свята - Дня медичного працівника Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін вручив новий спецодяг - халати із логотипами первинної ланки медицини - Центру первинної медико-санітарної допомоги Нововодолазької селищної ради!
Новини
18.06.2021

Чергова перемога у конкурсі

Нововодолазька селищна рада є одним із переможців конкурсу «Ефективна медицина в громаді»!
Новини
24.05.2021
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше